niedziela, 13 października 2013

Proste rogaliki drożdżowe z dżemem- "szybko znikające" :)


Wczoraj nie upiekłam niczego, a że dzisiaj niedziela to postanowiłam to nadrobić :). Zdecydowałam się upiec pyszne, drożdżowe rogaliki z dżemem. Są bardzo proste w wykonaniu, nie trzeba ich wyrabiać- wystarczy tylko wymieszać łyżką do połączenia składników i wstawić na godzinę do lodówki, żeby ciasto ładnie wyrosło :). Zrobiłam je z podwójnej porcji, z której wychodzi 48 małych rogalików. Większość już została zdjedzona- zostało tylko kilka :). Polecam :)


Proste rogaliki z dżemem "szybko znikające"
Przepis znalazłam na Gotuj skutecznie tv
Przepis na 24 rogaliki (na jedną blachę)


Składniki:

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2,5 dag drożdży
1/8 szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki cukru
1,5 szklanki mąki (lub 2 niepełne mniejsze szklanki)
szczypta soli
1 całe jajko

Nadzienie:
dżem (najlepiej gęsty), nutella lub inne dowolne nadzienie.

Sposób przygotowania:

Margarynę podgrzać tak, żeby była jeszcze miękka, ale nie płynna. Do szklanki wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać do połączenia składników.
Następnie do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko, wlać przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margaryną. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to około 2 minuty, Jeśli ciasto jest gotowe należy przykryć je talerzem i wstawić na godzinę do lodówki, aby mogło sobie ładnie wyrosnąć.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki- powinno nie tylko podwoić swoją objętość, ale też miękkie i być nieco sztywniejsze (od zimna) , dzięki czemu będzie łatwiejsze do obróbki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować w kształcie koła (jak pizzę), a każde koło podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła nałożyć gęsty dżem (lub dowolne inne nadzienie), następnie zawijać go, zakładając na dżem i rolując w rogaliki.
Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, ponieważ będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smarować z pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem albo mlekiem lub samym białkiem. (Ja tym razem smarowałam białkiem).
Rogaliki piec w 200 stopniach C na trzeciej półce od dołu przez 15 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba uważnie obserwować rogaliki pod koniec:) Powinny być ładnie zrumienione :).
Po tym czasie zostawić rogaliki jeszcze na 2-3 minuty, a następnie wyjąć je i ostudzić na kratce.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz