Robiąc pierwszy raz te muffinki czekoladowe nie byłam do nich przekonana, mimo że słyszałam wiele pochlebnych opinii na ich temat. Po spróbowaniu szybko moje obawy się rozwiały, a rodzinka je uwielbia. Bardzo często muszę je robić z podwójnej porcji, bo tak szybko znikają :)
Przepyszne muffinki czekoladowe
Przepis znalazłam na Kulinarna pasja
Składniki na 12 dużych muffinek
Składniki suche:
2 szklanki mąki
Pół szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Tabliczka czekolady pokrojonej w dość grubą kostkę
Składniki mokre:
Pół szklanki oleju
1 jajko
szklanka mleka
Sposób przygotowania:
W jednej misce przygotować suche składniki oprócz proszku do pieczenia (mąkę przesiać).
W drugiej misce wymieszać mokre składniki razem z proszkiem do pieczenia*. Następnie mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać- do połączenia się składników. Ciasto może mieć grudki, ale to nic nie szkodzi :). Dzięki nim muffinki będą bardziej puszyste.
Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na około 15 minut. Można włożyć patyczek do muffinki i sprawdzić czy po wyciągnięciu będzie suchy.
Oczywiście jeśli trafimy na kawałek czekolady w środku to patyczek będzie mokry od roztopionej czekolady :)
Ostudzić na kratce.
Na koniec można muffinki posypać cukrem pudrem.
*Dodając proszek do pieczenia do składników mokrych sprawiamy, że zaczyna on "pracować", wyrastać już w mokrych składnikach, a nie dopiero w piekarniku.
Smacznego :)
ojoej, ale mi smaka na muffine narobilas :)
OdpowiedzUsuń