poniedziałek, 7 października 2013

Przepyszne muffinki czekoladowe

Robiąc pierwszy raz te muffinki czekoladowe nie byłam do nich przekonana, mimo że słyszałam wiele pochlebnych opinii na ich temat. Po spróbowaniu szybko moje obawy się rozwiały, a rodzinka je uwielbia. Bardzo często muszę je robić z podwójnej porcji, bo tak szybko znikają :)


Przepyszne muffinki czekoladowe
Przepis znalazłam na Kulinarna pasja

Składniki na 12 dużych muffinek

Składniki suche:
2 szklanki mąki
Pół szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Tabliczka czekolady pokrojonej w dość grubą kostkę

Składniki mokre:
Pół szklanki oleju
1 jajko
szklanka mleka

Sposób przygotowania:
W jednej misce przygotować suche składniki oprócz proszku do pieczenia (mąkę przesiać).
W drugiej misce wymieszać mokre składniki razem z proszkiem do pieczenia*. Następnie mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać- do połączenia się składników. Ciasto może mieć grudki, ale to nic nie szkodzi :). Dzięki nim muffinki będą bardziej puszyste.
Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na około 15 minut. Można włożyć patyczek do muffinki i sprawdzić czy po wyciągnięciu będzie suchy.
Oczywiście jeśli trafimy na kawałek czekolady w środku to patyczek będzie mokry od roztopionej czekolady :)
Ostudzić na kratce.
Na koniec można muffinki posypać cukrem pudrem.

*Dodając proszek do pieczenia do składników mokrych sprawiamy, że zaczyna on "pracować", wyrastać już w mokrych składnikach, a nie dopiero w piekarniku.

Smacznego :)

1 komentarz: